【兒童行為情緒治療師? - 介紹和反思香港的輔導員制度】

近日,有一位自稱「兒童行為情緒治療師」的人抄襲他人文章,繼而引發網民對他的資歷質疑。
在此,家家輔友希望介紹一下輔導員的制度及寫下有關反思。
–>背景在此<–

在香港,要成為一位註冊輔導員,需要碩士畢業及有足夠實習時數。但沒有註冊仍可從事輔導工作。好像家家輔友其中一位創辦人,碩士畢業後,可以從事任何類型輔導工作,只係卡片印少個title.
=================================
無論有無註冊都好,輔導員是沒有以下功能
1. 評估任何精神疾病 (包括所有SEN diagnosis)
在香港,只有psychologist同精神科醫生可以有權確診孩子有SEN,輔導員社工護士老師統統唔得
But but but,
強烈建議家長都可以搵以上專業人士了解孩子情況,有一個心理預備先。

2. 開藥
唔駛多講啦,psychologist都唔可以添,只有精神科醫生先可以!
================================
家家輔友想提醒大家,很多輔導員唔會選擇註冊,唔係佢地無料,而係香港對輔導員認受性不足,專業地位無保障。

這或者是令某些從業員情願作一個稱呼都唔叫自己做輔導員的原因。
===============================
反思: 輔導員是醫生還是營養師?
在網民對葉偉麟先生的強烈質疑下,大家似乎都同意考足牌先可以搵飯食。
家家輔友的立場是要清楚說明自己學歷!
家家輔友的宗旨是拆解輔導入日常生活,好多家長需要聆聽,輔唔輔導都係其次。
所以,輔導員唔係醫生,更加想成為家庭的保健員,陪伴家長走過家長的課

難道,你真的要等到一個好pro好pro既人去治療你的問題嗎?
家家輔友放棄賺錢,唔做傳統貴到你負擔唔到既輔導服務,改以online分享輔導知識理論、教導大家如何應用輔導去與家人相處,令自己過得更美好。

希望大家會支持我們,有什麼心事疑難亦可以inbox我們
https://www.facebook.com/FammateHK/

發佈回覆